Boekverkoop

Sinds jaar en dag een bekend fenomeen onder alle geneeskundestudenten in Utrecht, recht tegenover de collegezalen: Willy’s Winkeltje. Willy's Winkeltje biedt alle materialen die je nodig hebt om je studie en coschappen goed te doorlopen. Je wordt daarnaast voorzien van goed advies over wat je precies nodig hebt. Dus ben je op zoek naar een dik boek of een stethoscoop, of ben je toch meer in voor een kopje koffie, een snoepje en een praatje, dan ben je bij Willy’s Winkeltje aan het juiste adres!

Neem een kijkje op de sub-pagina's voor onze openingstijden en online aanbod!

Een stukje geschiedenis

Het begon allemaal in de jaren ’70. Voor studenten waren de jaren ’70 roerige tijden, er werd veel gedemonstreerd en geprotesteerd tegen het beleid wat op dat moment door de overheid gevoerd werd. Willy kwam in 1974 om de hoek kijken, ze werd aangesteld als secretaresse van het toenmalige MSFU bestuur. Willy notuleerde elke bestuursvergadering en was zeer nauw betrokken bij het reilen en zeilen van de vereniging. Bij alle acties van studenten in die tijd speelde Willy ook een belangrijke rol. De MSFU deed ook mee met de vele acties en Willy verzorgde alle stencils en tikte vele stukken uit.

Iets meer dan een jaar later kwam de vereniging op een wat neutraler pad en nam men geen genoegen meer met het stencilen en actievoeren. Geneeskunde studeren was zeker ook in die tijd ontzettend duur en de MSFU wilde de geneeskundestudenten tegemoet gaan komen door tegen een gereduceerd bedrag studiemateriaal te gaan verstrekken. Zo gezegd zo gedaan en het reductiebureau der Medische Studenten Faculteitsvereniging Utrecht werd opgericht onder aanvoering van Willy. Er ontstond een heus winkeltje in de faculteit, toen aan de Catherijnesingel. Eerst werden er vele dictaten gestencild en tentamens verspreid, later werden er ook boeken en microscopen verkocht.

Toen de MSFU een eigen pand tot haar beschikking kreeg, verhuisde ook de winkel mee naar de binnenstad. De rijen konden hier wel tot aan de gracht staan, zeker in de pauzes wanneer alle studenten even tijd hadden om vanaf de faculteit naar de HBS te fietsen. Ook de lunch werd verzorgd en studenten konden ook wat drinken en komen roken in de OK. Kortom de winkel groeide de pan uit en Willy kreeg het drukker en drukker. Het bestuur van de MSFU besloot dat er ondersteuning voor de winkel moest komen vanuit het bestuur. Er werd een speciale functie voor ingericht, de commissaris reductiebureau. 

De verhuizing

In de jaren erna werden er grootse plannen gemaakt voor de verhuizing van de faculteit en het ziekenhuis naar de Uithof. Het UMC Utrecht ontstond en toen bleek dat er nog een ruimte beschikbaar kwam voor de winkel van de MSFU “Sams” werd deze mogelijkheid met beide handen aangegrepen. Zo kwam het dat in 1991 de winkel, inmiddels Willy’s Winkeltje, verhuisde naar de Uithof. De winkel kwam in een ‘tijdelijke ruimte’ in de foyer, voor meer dan 15 jaar wel te verstaan. Het stoffige, knusse, rommelige maar vooral ook gezellige winkeltje was jarenlang zeer bekend. Op 25 augustus 2008 is de complete winkel verhuisd naar boven en is er weer een nieuwe tijd aangebroken!

In 2016 nam de naamgever van de winkel, erelid Willy Nilsson-de Jong, afscheid van de winkel en ging genieten van haar welverdiende pensioen. De winkel wordt sindsdien gerund door de commissaris reductiebureau & fiscus II van het bestuur samen met een groep enthousiaste studenten, het boekenteam.

In 2019 zal Willy's Winkeltje verbouwd worden tot het Samsplein, waarbij de winkel en de werkplekken voor het bestuur samengevoegd zullen worden tegenover de collegezalen. Dit Samsplein is tevens bedoeld als ontmoetingsplek tussen studenten, docenten, UMC-medewerkers en patiënten. Een belangrijke stap voor de vereniging, die hiermee haar zichtbaarheid vergroot binnen het UMC.

Kom gerust langs voor advies en een snoepje!