Bericht voor de aankomende eerstejaars

Beste aankomend eerstejaars geneeskundestudent,

Gefeliciteerd met je plek voor de studie geneeskunde aan de Universiteit Utrecht! De Medische Studenten Faculteitsvereniging Utrecht “Sams” is de studievereniging voor alle geneeskundestudenten in Utrecht, en vanaf volgend jaar dus ook voor jou! 

Helaas begint je eerste jaar als geneeskundestudent anders dan je het je waarschijnlijk had voorgesteld. Waar je de studie geneeskunde, je medestudenten en het faculteitsgebouw normaal had leren kennen tijdens de introductieweek, zal dit jaar een groot gedeelte van de introductie online zijn. Een ander onderdeel van de introductieweek is normaal gesproken de kennismaking met de stad Utrecht en de studievereniging MSFU “Sams”. Door gezellige borrels in ons pand in de binnenstad, lasergamen, poolen, een City-by-Night tour, een biking dinner en vette feesten zouden wij laten zien wat voor moois de stad Utrecht, maar ook de studievereniging MSFU “Sams”, te bieden heeft. Jammer genoeg kunnen veel activiteiten niet doorgaan in hun originele vorm. Ondanks deze situatie hebben wij in samenwerking met de faculteit en de introductiecommissie hard gewerkt om een geweldige introductieweek neer te zetten.  Wij gaan dit jaar hard ons best doen om ons aan te passen aan de behoeftes van de studenten in de huidige COVID-19 pandemie.

Toch al benieuwd wat de studievereniging inhoudt en wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees hieronder verder! 

Activiteiten om mensen te leren kennen en te ontsnappen aan de studiesleur! 
De MSFU “Sams” organiseert gedurende het jaar enorm veel activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn het jaarlijkse gala, een buitenlandse excursie, een wintersportreis, een liftwedstrijd, een toneelvoorstelling, maar ook onderwijsgerichte activiteiten zoals workshops hechten of een medisch congres. Van de geneeskundefeesten in de bachelor tot de carrièregerichte activiteiten diep in de master... je hele studie heb je profijt van de MSFU “Sams” en ontmoet je hier medestudenten! 

We hebben ons eigen pand op één minuut lopen van de Dom aan de Hamburgerstraat 27 waar op de woensdagavond wekelijks een borrel is. Alle activiteiten worden georganiseerd door onze 23 raden en commissies. Wellicht lijkt het jou ook leuk om in een raad of commissie te gaan bij de MSFU “Sams” en samen met een groep studenten een geweldige activiteit neer te zetten en vriendschappen op te bouwen!

Voor jou als eerstejaars wordt er bovendien extra veel georganiseerd vanuit de MSFU “Sams”. Er is een eerstejaarscommissie die speciaal voor jullie leuke activiteiten organiseert en er worden vanuit het bestuur borrels georganiseerd waar je de andere werkgroepen van jouw cluster kunt ontmoeten. Tenslotte organiseert het bestuur in het najaar een eerstejaarsweek, met gratis avondeten en activiteiten voor eerstejaars. Begin 2020 zal er hopelijk een ouderdag georganiseerd worden waarop alle ouders ook een kijkje kunnen nemen op de faculteit waar jouw dagelijkse bezigheden zijn. Ook organiseren wij jaarlijks het eerstejaarsweekend van 6 t/m 8 november 2020. In verband met de huidige crisis kunnen we nog niet met zekerheid zeggen dat dit weekend door kan gaan. Mocht het weekend niet door kunnen gaan in de originele vorm, dan zal er een alternatief georganiseerd worden dus zet dit weekend alvast dikgedrukt in je agenda!

Het is volkomen begrijpelijk dat je als toekomstig eerstejaars geneeskundestudent een hoop vragen hebt over het leven van een geneeskundestudent; over de studie maar ook over de activiteiten daarbuiten. Hierover wordt er een hoop duidelijk gemaakt door de mentoren tijdens de introductieweek, maar het kan zijn dat je daarna nog met vragen blijft zitten. De MSFU "Sams" staat door het jaar heen graag voor alle geneeskundestudenten klaar om eventuele vragen te beantwoorden. Omdat de introductieweek een andere invulling gaat krijgen dan normaal zal er misschien minder mogelijkheid zijn om fysiek vragen te stellen over de studievereniging, de boeken die je moet kopen of over andere onderdelen van het studentenleven. Als je nu of tijdens de introductie vragen hebt, mag je altijd contact met ons opnemen via bestuur@msfusams.nl.

Inspraak in onderwijsland! 
Via de jaarvertegenwoordigingen regelt de MSFU “Sams” de onderwijsinspraak. De jaarvertegenwoordigingen schrijven op basis van studentenevaluaties een verslag en geven zo feedback aan de opleiding. Op deze manier wordt er geluisterd naar de mening van de geneeskundestudenten. De jaarvertegenwoordigingen zijn ook commissies van de vereniging en zijn naast leerzaam ook erg gezellig! Als het je leuk lijkt een steentje bij te dragen aan de evaluatie en verbetering van het onderwijs, kun je je gedurende het eerste blok aanmelden voor de jaarvertegenwoordiging van bachelor jaar 1 (BVT1). Mocht je hierover nu al vragen hebben, of ben je geïnteresseerd? Mail dan naar: onderwijs@msfusams.nl.

Boeken & alle spullen voor je co-schap / snijzaal!
In Willy’s Winkeltje, recht tegenover de collegezalen in het UMC Utrecht, faciliteren wij de verkoop van boeken en medische artikelen die je nodig hebt tijdens je studie tegen studentenprijzen. Ook blokboeken en samenvattingen worden hier verkocht. Als je lid bent van de MSFU “Sams” ontvang je hier 5-15 % korting op al je boeken. Deze korting krijg je ook op de boeken die je online op onze website koopt!

Vrijwel alle geneeskundestudenten worden in hun eerste jaar lid van de MSFU “Sams” omdat je hier, zoals je hierboven kunt lezen, je hele studie lang profijt van hebt. Naast korting op boeken krijg je ook korting op activiteiten, vijf keer per jaar het verenigingsblad de “Medizine” en een gratis almanak (jaarboek) in je eerste jaar. Om lid te worden betaal je eenmalig 45 euro. Deze kosten haal je er met het kopen van de boeken voor je eerste blok direct al uit, waardoor je de rest van je studietijd alleen nog maar profiteert van de korting. Het is aan te raden om je meteen of in ieder geval voordat de introductieweek begint al in te schrijven zodat je deze korting direct kan gebruiken.

Enthousiast geworden en wil je je bij ons inschrijven? 
Om lid te worden moet je je inschrijven op deze website. Dat proces gaat als volgt: klik op inloggen en op deze pagina kun je klikken op de ‘inschrijven’ knop. Op sommige browsers is de inlogpagina versprongen waardoor de inschrijfknop niet zichtbaar is, zoom de pagina uit en dan zal de knop tevoorschijn komen. Volg de stappen die worden beschreven en er wordt je vanzelf gevraagd om enkele gegevens in te vullen. Als er gevraagd wordt naar je opleiding vul je ‘CRU Bachelor’ in. De contributie kan via iDeal betaald worden. Je lidmaatschap zal
automatisch goedgekeurd worden nadat de betaling is afgerond. Je kunt ervan uitgaan dat je lidmaatschap is goedgekeurd als het geld is afgeschreven. Als je ingeschreven bent kan je inloggen op de website met je studentnummer als gebruikersnaam en je wachtwoord, als je eenmaal bent ingelogd kan je een pasfoto toevoegen voor het online ledenbestand. Mocht je vragen hebben over de inschrijving of gaat er iets fout, mail dan gerust naar bestuur@msfusams.nl.

Meer informatie over de vereniging kun je vinden op deze website, of op onze facebook- en
instagrampagina. Verder zul je de eerstejaarseditie van ons verenigingsblad de Medizine ontvangen. Dit is een gratis blad speciaal voor geneeskundestudenten in Utrecht. In de eerstejaarseditie staat zowel informatie over de studievereniging als over geneeskunde studeren in Utrecht in het algemeen en geeft je dus een kort inkijkje in het studentenleven!

In de whatsappgroep voor de eerstejaarsgeneeskundestudenten van 2020-2021 kun je al je vragen over de studie stellen aan je medestudenten. Klik hier om aan deze groep deel te nemen. Ook kan je op de officiële facebookpagina van jouw jaar op de hoogte blijven van alle relevante zaken met betrekking tot onderwijs en activiteiten. Klik hier om aan deze groep deel te nemen.

Wij hopen jullie het komende studiejaar te zien en alle activiteiten die nu niet door kunnen gaan in te halen met jullie wanneer dit weer kan!