Een kamer zoeken in Utrecht?

Om binnen te komen bij de opleiding geneeskunde in Utrecht heb je al een pittige selectie doorstaan... Helaas ben je er nu nog niet, want veel studenten willen naast een opleiding in Utrecht ook hun eigen plekje vinden om te wonen. En deze taak is misschien wel net zo lastig als het werven van jou plekje binnen de studie.

Toch wil ik je geruststellen: bijna iedereen die een kamer in Utrecht wilt, gaat deze ook vinden! Laat je vooral niet ontmoedigen door een aantal keer te moeten hospiteren of door niet direct aan een geweldige kamer te komen. Misschien moet je de hoge standaarden voor je eerste kamer opzij schuiven ("minimaal 20 vierkante meter, plekje aan de Oudegracht, maximaal 300 EU per maand"), want dat is voor een eerste kamer een behoorlijk lastige opgave. Wanneer je echter een plekje gevonden hebt, is het niet meer zo moeilijk om door te stromen naar nieuwere plekken. Je komt namelijk terecht in het huizencirquit en je gaat veel mensen leren kennen, die misschien nog wel leukere plekjes voor je hebben. Hoe sneller en langer je in Utrecht woont, hoe makkelijker het wordt om in je uiteindelijke droomkamer te komen. 

Maar hoe ga je je eerste kamer vinden? Daarvoor zijn er een aantal opties die je kan bekijken. 

 • Lid worden van Stichting StudentenHuisvesting (SSH)
  De SSH heeft enorm veel studentenhuizen in Utrecht. Dit zijn zowel grote studentencomplexen als prachtige grachtenpanden, allemaal in verschillende delen van de stad. Op basis van inschrijftijd kun je kans maken op een kamer. Hoe sneller je je inschrijft, hoe langer je inschrijftijd en hoe sneller je aan een kamer kan komen. Gemiddeld heb je een inschrijftijd van 1 jaar nodig om voor de eerste kamers in aanmerking te komen. Als je genoeg inschrijftijd hebt, wordt je uitgenodigd voor een hospiteeravond en krijg je mogelijk de kamer! Een kamer huren via de SSH is iets wat veel studenten doen en waarbij je relatief weinig hoeft te betalen voor de kamer die je hebt. Je hebt hier namelijk niet te maken met 'huisjesmelkers' als huurbaas. Via deze link kun je je inschrijven bij de SSH en alvast een kijkje nemen in het huuraanbod. Let op, het duurt dus wel ongeveer een jaar voordat je kans maakt op een kamer via deze optie. 
   
 • Lid worden van diverse Facebookgroepen
  Er zijn een aantal Facebookgroepen waarin particulieren of huurders (studenten) die vertrekken hun kamer aanbieden. Een aantal keer per dag komt er een kamer online en kun je reageren op de geplaatste advertentie. Meestal moet je een mail sturen naar de huisgenoten die in het huis blijven huren. Hierin vertel je wat over jezelf en probeer je je te onderscheiden van de concurrentie. Deze concurrentie is er namelijk enorm veel, houdt daar rekening mee. Als de huisgenoten je mail leuk vinden, zul je worden uitgenodigd voor een hospiteeravond of een bezichtiging. Het reageren op facebook is gratis, maar dit betekent dat er dus ook veel andere studenten zullen reageren. Sommige mensen vinden op deze manier binnen een week een kamer, anderen moeten eerst een aantal keer hospiteren voordat zij hun plekje hebben gevonden. De bekendste groep op Facebook is "Kamer in Utrecht", welke je via deze link kunt vinden. 
   
 • Overige sites bezoeken 
  Verder zijn er nog tal van andere sites waarop kamers worden aangeboden. Voor veel van deze sites moet je betalen. Dit kan misschien een drempel zijn om op deze sites te kijken, maar de concurrentie op zo'n site is om deze reden ook weer kleiner. Het is daarom misschien weer makkelijker om op deze sites een kamer te vinden. De meest gebruikte site is kamernet.nl 

Noodoplossing?!
Doordat het nu wat rustiger is in de stad hostels van StayOkay hebben zij de mogelijkheid om tijdelijke huisvesting aan te bieden aan studenten die nog geen kamer hebben gevonden of huisvesting gedurende een korte periode. Natuurlijk zullen de studenten worden ontvangen binnen alle maatregelen van het RIVM en kunnen we privé kamers aanbieden, of een kamer met 1 of 2 andere personen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Vind je dit een optie? Kijk dan hier

Voor meer informatie over het vinden van een kamer, heeft VIDIUS (Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert) een pagina op haar website staan over studentenhuisvesting. Deze pagina kun je via deze link vinden. 

Heel veel succes! Mocht je meer vragen of tips willen van studenten die al veel hebben gehospiteerd, al meerdere in meerdere huizen in Utrecht hebben gewoond of nog steeds thuis wonen? Mail dan naar bestuur@msfusams.nl en wij zullen contact met jou opnemen!