Homeostase, een intern evenwicht bereiken en handhaven.

Homeostase is de neiging van een systeem of organisatie om een intern evenwicht te bereieken en dat evenwicht te handhaven. Deze definitie kun je bekijken vanuit verschillende invalshoeken. 

Als geneeskundestudenten kijken wij met een medische blik naar het begrip homeostase. Deze houdt in dat chemische en fysische procesen ervoor zorgen dat het interne milieu van het lichaam in evenwicht wordt gehouden, ondanks veranderingen in de omgeving. Dit doet het lichaam door middel van zelfregulatie; een proces waarbij het lichaam constant afweegt wat er op dat moment nodig is om het evenwicht te bewearen. Een voorbeeld hiervan is de lichaamstemperatuur, die altijd op 37 gragen wordt gehouden. 

Medische gezondheid is echter niet het enige wat voor mensen belangrijk is. Sinds de mens is geëvolueerd van een neanderthaler naar een mens uit de 21e eeuw, zijn onze behoeften veranderd. Het is voor ons steeds belangrijker geworden om een gezond sociaal leven te hebben en om onszelf te ontwikkelen in onze talenten. Pas als zowel onze fysieke als onze mentale behoeften zijn volbracht, zijn wij volledig in homeostase. 

Een hierarchisch model van deze behoeften is de piramide van Maslow. Deze is opgedeeld in vijf lagen. Het is pas mogelijk om de behoeften van een laag te volbrengen als de behoeften van de vorige laag zijn volbracht. In de almanak zijn de behoeften die de vereniging in homeostase houden, verdeeld over de lagen van de piramide van Maslow. Zo is de 37e alamank, net als de lichaamstemperatuur van 37 graden, ook in homeostase. 

Wil jij ook eigenaar worden van de XXXVIIe almanak der MSFU "Sams"? Haal dan nu voor €7,- je alamank op bij Willy's Winkeltje. Alle eerstejaars (CRU-studenten en SUMMA-studenten) die lid zijn van de MSFU "Sams" kunnen gratis een exemplaar komen halen.