De eerste shots van ons panorama!

Van uw verslaggever Iris Kraaier

De eerste plog van ons bestuursjaar (in december pas, oeps…je zou kunnen zeggen dat we nog even bezig waren met onze draai vinden!) en aan mij de eer om deze te schrijven. Waar zal ik eens beginnen? Ohja, de bestuurswissel van 5 oktober lijkt mij een mooi moment om mee te starten.

De deuren gaan open. Oncomfortabel op onze nieuwe schoenenen met stromende zweethandjes lopen wij door een applaudisserende zaal naar binnen. Stijfjes zitten wij in onze nieuwe pakken ongemakkelijk op de voorste rij, waar we voor de pauze nog nonchalant naar de decharge en installatie van de commissies hadden zitten kijken. We luisteren naar Emy’s aftreedrede, waarbij sommigen van ons het niet helemaal droog meer hielden. “Bij navolgende hamerslag dechargeer ik…”, hamerslagen, tranen, blijdschap, ongemakkelijke knuffels met of zonder lint en vervolgens “Bij navolgende hamerslag installeer ik Iris Kraaier…”.

Tijdens de wissel streden het h.t. en het f.t. bestuur tegen elkaar bij een aantal spelletjes, welke bedacht werden door de raden en commissies.

Het spannendste spel van de avond werd gewonnen door het f.t. bestuur (wij dus)!

Het – vanaf dat moment – p.t. bestuur ‘Agora’ sluit elkaar in de armen na een mooi jaar samen.

Mevrouw de praeseswerd geïnstalleerd door Florian, de vice-praeses. Emy moest eerst Florian installeren en werd vervolgens gedechargeerd voordat Julia geïnstalleerd werd, omdat er nooit 2 praesides in hetzelfde bestuur kunnen zitten!

Na debestuurswissel in het Academiegebouw vond het bestuurswisselfeest plaats, water toch een stukje minder chique aan toe ging. Maar wat was het gezellig!

En toen waren we opeens bestuur! Alle mensen die in de eerste weken aan ons gevraagd hebben hoe het nu was om bestuur te zijn, hebben allemaal een antwoord gekregen in de trant van ‘Tsja, nou, hè… Heel erg leuk, maar wel erg wennen!’. De eerste weken gingen voor ons zoals je misschien zou verwachten: met kleine en grote obstakels, met vallen en opstaan maar bovenal met veel vreugde, gezelligheid en plezier!

Week 1 van ons bestuursjaar bestond vooral uit inkomen, kennismaken en panikeren. Gelukkig mochten we donderdagavond aanschuiven bij een geweldig diner, mogelijk gemaakt door de Kookcie, geheel in Arabisch thema! Wel even wennen, dineren op de vloer…

Bij een Arabisch diner hoort natuurlijk Arabische thee!

Gelukkig waren we de eerste weken niet geheel alleen op de HBS. De almanakraad bewoonde de eerste 3 weken van ons bestuursjaar op de HBS zo ongeveer. Dat kwam doordat ze de laatste hand aan het leggen waren aan hun almanak, welke ieder moment geleverd kan worden. We zijn erg benieuwd!

Na een hele hoop bloed, zweet, tranen en clicks is dan eindelijk de almanak klaar! Op 19 december wordt ‘ie onthuld tijdens het almanakonthullingsfeest!

In onze tweede week hadden we een groot nieuw project: de eerstejaarseetweek. In totaal 60 eerstejaars studenten konden gratis genieten van een portie nasi of rijst op de Hamburgerstraat 27. Daarna bleef iedereen nog hangen voor een praatje en een spelletje.

Met de assistentie van de lunchbar en barcommissie 
hebben wij heerlijke borden op tafel getoverd!

Na alle hectiek was het die week dan ook tijd voor onze eerste teambuildingsdag! Het begon gelukkig niet al te vroeg, want een deel van het bestuur was na de Snowcie-inschrijfborrel nog even meegegaan naar de Vrienden. Na een heerlijk ontbijt vertrokken we richting Kanaleneiland naar een boulderhal om even te zien of wij eigenlijk wel geschikt waren om moeilijke obstakels te overwinnen en ons in lastige bochten te wringen. De een ging het beter af dan de ander…

Ik had mijn prachtige kandidaatsbestuursshirt aangetrokken, tot groot ongenoegen van de rest van het bestuur.

Na het boulderen en het borrelen werden wij allen wakker met lichte hoofdpijn en zware spierpijn. De hoofdpijn was snel over, maar de spierpijn bleef wat langer aanwezig. Gelukkig was de spierpijn net op tijd voorbij voor de bacheloruitreikingen, want toen hadden we onze armen weer nodig om 150 handjes te schudden! Het was een heel bijzondere aangelegenheid waarbij we niet alleen vele vrienden en vriendinnen mochten feliciteren met het behalen van hun bachelor, maar waarbij Julia, Bas, Xara en ik ook zelf onze krabbel mochten zetten!

Na de eerste sessie van de bacheloruitreikingen met in het midden Bas, BSc.

De week erop was een rustige week, en dat is maar goed ook, want daarna was het alweer tijd voor het eerstejaarsweekend! Vrijdagmiddag verzamelden bijna 300 eerstejaars zich bij Sportcentrum Olympos. Tijdens de 4(!) uur durende busreis was er voldoende tijd om bij te praten over zorgstage, maar zodra iedereen eindelijk op locatie was en de patatjes met snacks binnen waren, raakte iedereen in de feeststemming. Na de werkgroeppresentaties was echt alle stress eruit en konden alle eerstejaars losgaan op het feest!

De ABCie en de vrijwilligers zorgden ervoor dat alles goed verliep, maar ook dat er een goed feestje gebouwd werd!

De volgende ochtend zat iedereen met wat kleine oogjes aan het ontbijt. Gelukkig waren de mentoren daar om iedereen weer op te porren voor een vol dagprogramma. De ABCie had een spelletjesprogramma bedacht vol met binnen- en uiteindelijk toch ook buitenspellen.

Er werd bij de spellen keihard gestreden door de eerstejaars en hun mentoren om de werkgroepcompetitie te winnen.

Kopje koffie om de oogjes open te houden!

Na een dag spelletjes spelen en een vol bord nasi waren we allemaal een beetje rozig geworden, maar tijd voor een dutje was er niet: we moesten ons snel in onze dirndl’s en lederhosen heisen en gieters vullen voorde cantus. Terwijl de zaal volstroomde, steeg de spanning: wie zouden de procantoren van dit jaar zijn? Uiteindelijk verscheen onze eigen Florian samen met Emy op het podium om de cantus in goede banen te leiden.

De procantoren Emy en Florian hielden streng toezicht op de naleving van de regels!

Anders zwaait er wat!

Er was gelukkig welgenoeg ruimte voor waar een cantus voor bedoeld is: zingen en plezier maken!​​​​​​​

Na een geslaagde cantus barstte het feest in de feestzaal los. Wij hadden als bestuur tussen de tapdiensten en bonverkoop gelukkig meer dan genoeg tijd om lekker te dansen en te geiten met de rest. Zo hielden we het tot in de kleine uurtjes vol, en zodra iedereen veilig in zijn bed lag kropen wij moe maar voldaan onder de wol. Maar niet voor lang..

De ochtend erop werden de handen uit de mouwen gestoken en hebben we met zijn allen binnen enkele uren de Hoof van top tot teen schoongemaakt. Nog even snel een groepsfoto en daar arriveerden de bussen al en was het eerstejaarsweekend al voorbij. We kijken terug op een prachtig weekend en ook een mooie mijlpaal als nieuw bestuur en willen graag iedereen die mee was bedanken hiervoor!

In de volgende plog lees je meer over de bierproeverij, het oranje geneeskundefeest, het weekend naar Gent, Sinterklaas en het ouderweekend naar Gouda!