Juno: we mogen weer! (en een kleine update over april & mei)

Er was eens een vleermuis in een kooi op een markt in Wuhan. Wie had ooit gedacht dat zo’n klein beestje zo veel invloed zou hebben op ons bestuursjaar.  

Onze vorige plog had als titel ‘Een bestuursjaar in tijden van corona’. In de diesweek waren we in de veronderstelling dat deze plog wel weer wat meer zou lijken op een normale plog: ze gaan de BECO toch niet afgelasten? De medische carrièredag gaat sowieso wel door toch? Het gala, daar maak ik me helemaal niet druk om, dat is pas in mei! Maar niks bleek minder waar.

Laat ik de draad oppakken waar de volgende plog geëindigd was: eind maart. We kregen van de universiteit het advies om alle activiteiten tot juni af te gelasten en dat advies hebben we uiteraard opgevolgd. Dit betekende dus inderdaad geen BECO, geen medische carrièredag en geen gala. Met een grote traan rollend langs onze wang maar toch met goede hoop voor juno en september werkten we verder, soms op de HBS, soms vanaf thuis. We werkten wat er nog te werken viel binnen onze functie, we hebben een klusweek gehouden en vergaderd met onze commissies via Zoom. Het ene bericht dat we kregen was nog somberder dan het andere: verlenging van de maatregelen, alle evenementen tot en met 1 september afgelast, een alternatieve introductieweek en "de 1,5 meter-samenleving is nog lang niet voorbij". Maar hoe functioneert een vereniging in een 1,5-metersamenleving? Daar hebben we ons de afgelopen weken druk mee bezig gehouden.

We hebben ons zo goed mogelijk geprobeerd aan te passen en we hebben toch wat activiteiten kunnen opzetten die coronaproof uitgevoerd konden worden. Zo heeft DJ Deodaat (Maries) samen met DJ Dr Bass (Bas van Dort) een aantal keer een livestream georganiseerd, waarbij ze live draaiden en iedereen thuis vanaf de bank kon genieten. Daarnaast konden jullie je tekenskills laten zien tijdens de pictionaryborrel van de AR, konden jullie je medische kennis bijspijkeren tijdens een online ECG-workshop en die medische kennis elke dinsdag vervolgens toepassen tijdens Diagnose Dinsdag. Silke toverde het almanakhok op de HBS om tot Willy’s Winkeltje, zodat jullie je radiologieklappers en andere boeken niet hoefden te missen. Laura merkte dat er vanuit de studenten veel vragen kwamen over het huidige onderwijs en daarvoor hebben wij een live vragenuurtje met Tineke Westerveld, Isabel Thunnissen en Clara Drenth-van Maanen georganiseerd via onze Instagram.


Livestream met DJ Dr Bass & Deodaat met bijna 500 views!

Ook hebben we, nu we toch alle tijd van de wereld hadden, de klusweek naar voren gehaald. We hebben alle muren in de OK geschuurd, opnieuw geverfd, dit keer met zwarte verf in plaats van donkerblauw, en daarna gelakt met bootlak. Ik hoor je denken, bootlak? Jazeker, bootlak. De HBS moet namelijk hufterproof zijn voor al het bier dat tegen de muur en op de grond komt, dus vandaar de bootlak. Ook hebben we de muren opnieuw wit geschilderd en staat het logo nu op de bar, zie foto.


Artistiek hoogstandje geschilderd uit de losse pols door Silke Geertman

Maar toen plots, een lichtpuntje aan het eind van de tunnel:  1 JUNO. We mochten weer langzaam opstarten. We mochten weer met z’n zessen (en zelfs met meer) samenkomen! Dat hebben we natuurlijk gevierd. We trapten af met een alternatief faculteitsdiner. Het faculteitsdiner is een groot jaarlijks diner dat door de MSFU “Sams” en MBV Mebiose georganiseerd wordt voor de faculteit geneeskunde. Het faculteitsdiner stond dit jaar gepland voor de laatste week van mei, het zal jullie niet verbazen dat dat niet heeft plaatsgevonden. Maries was al het hele jaar bezig met het organiseren van dit diner, wat het voor hem extra zuur maakte dat het niet is doorgegaan. Dus om het goed te maken hebben wij zodra het weer mocht allemaal uren in de keuken gestaan om een overheerlijk faculteitsdiner te koken, voor ons zessen! Iedereen had een gerecht gemaakt, maar een 6-gangendiner bleek toch wat veel; we zijn nooit aan de kaasplank toe gekomen. Traditiegetrouw houdt de oudststuderende praeses van de MSFU ‘’Sams’’ een speech tijdens het faculteitsdiner, dit jaar zou dat Milou Hüsken zijn. Om haar deze kans niet te ontzeggen hebben wij haar gevraagd een filmpje te maken van haar speech en hebben wij daar tijdens het eten alsnog van kunnen genieten.

 
De speech van Milou & het menu van het faculteitsdiner

De volgende leuke activiteit met z’n zessen volgde niet veel later. Puck had tijdens de quarantaine te weinig prikkels, wat leidde tot een stuk meer creativiteit dan normaal. Dat resulteerde in ruim twintig herschreven liedjes over corona en de MSFU “Sams”. Die werden gebundeld tot een cantusboekje. Puck trok haar galajurk aan, de rest een OK-pak. Ieder kreeg heel coronaproof zijn eigen gieter met bier en we hadden de avond van ons leven. 

|
Voor wie het leuk vindt, hierbij de herschreven versie van het verenigingslied!

De kookcie wilde jullie dolgraag verblijden met hun heerlijke gerechten, maar de OK is helaas te klein om op 1,5 meter een diner te organiseren. Daarom hebben ze bedacht om een take-away diner te organiseren op 16 juni. Het thema was Casanova en het diner bestond uit allerlei lekkere gerechtjes die je op de HBS kon ophalen en thuis met je vrienden kon opeten.

     
Take-away gerechtjes van de Kookcie!
Nu de horeca weer open mag, zijn wij ook langzaam begonnen met het opstarten van de borrels op de HBS. We nodigen per keer een commissie uit, die langs kan komen. We hebben al borrels gehad met de EJC, de almanakraad en de ouderdagraad en er staan nog veel andere gezellige borrels gepland.

Ondertussen zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor de alternatieve introductieweek. De nieuwe maatregelen bieden weer meer mogelijkheden, dus we hebben goede hoop. Daarnaast zijn we bezig met het overdragen op het kandidaatsbestuur en is iedereen bezig met de laatste dingetjes afsluiten voor het reces. We sluiten dit collegejaar af met onze eerste echte activiteit sinds de quarantaine: (een aangepaste versie van) de actieve ledenbarbecue!