Stage- en onderzoeksplaatsen

Stage: algoritmische beslisondersteuning voor diagnostische testen

UMC Utrecht en het kennisbedrijf Alii werken samen aan een innovatief project: Cardiovascular precision medicine through autoMated integrATEd diagnostics, ofwel CardioMATE. CardioMATE is een fundamenteel onderzoeksproject waarin een algoritmische benadering voor het bepalen van optimale diagnostiek rondom hart- en vaatziekten wordt ontwikkeld. Het algoritme wordt ontwikkeld  op basis van (1) eigenschappen van diagnostische testen en (2) kans op ziekte. Als uitkomst berekent het algoritme een beleidsadvies: een voorstel voor in te zetten diagnostiek. Artsen kunnen zo nauwkeuriger diagnostische aanvragen doen voor patiënten op het Hart- en Vaatcentrum. Zo personaliseren we de zorg en voorkomen we onnodig diagnostisch onderzoek.

Voor dit project is er per direct een stageplek beschikbaar. In deze stage help je door literatuuronderzoek mee met het ontwikkelen van een predictiemodel dat de kans van een een patiënt op meerdere aandoeningen kan voorspellen, op basis van anamnestische en klinische gegevens. Dit bayesiaanse model wordt gebouwd op gegevens uit de wetenschappelijke literatuur. Wij zijn op zoek naar een student die het interessant vindt om mee te werken aan een kwantitatief en analytisch project en die affiniteit heeft met hart-en vaatziekten en/of literatuuronderzoek. De stage zal vanuit het UMC Utrecht en vanuit Alii ondersteund worden en is op vrijwillige basis. De duur van de stage zal in overleg worden bepaald maar is minimaal 4 weken. Vanwege de COVID-19 maatregelen zal de stage tot nader order op afstand uitgevoerd worden.

Wie ben jij?
Ben jij een geneeskunde- of SUMMA-student, ben je direct beschikbaar en ben je leergierig en zelfstartend? Lijkt het je leuk om met dit project mee te doen? Stuur dan je cv en (korte) motivatie naar oever@alii.care.


Promovendus (arts), FHML/School voor Cardiovascular diseases/CARIM

Het scheuren van een instabiele atherosclerotische plaque is een belangrijke oorzaak van een myocardinfarct of een CVA. De instabiliteit van de plaque wordt bepaald door de plaque compositie en moleculaire eigenschappen van de plaque. M.b.v. PET-MRI kunnen beide aspecten in beeld gebracht worden m.b.v. één scan. De evaluatie van de klinische waarde van geavanceerde MRI, CT en PET/MRI technieken vindt plaats in  nationale en internationale consortia, zoals PARISK en ECST-2. In dit project wordt ook de toegevoegde waarde van Radiomics en Artificial Intelligence onderzocht.

Omgeving: Wij bieden een uitdagend promotieonderzoek aan binnen een consortium van academische en industriële partners, die de kandidaat de gelegenheid geeft om baanbrekend klinisch onderzoek te doen met zeer geavanceerde beeldvormingsapparatuur met toonaangevende experts. Uw onderzoek valt binnen onderzoeksschool CARIM van de Universiteit Maastricht. In het MUMC+ is zeer geavanceerde beeldvormende apparatuur aanwezig, inclusief het eerste geïntegreerde PET-MRI systeem in Nederland.

Onder begeleiding van een interdisciplinair promotieteam verricht u de volgende taken:

  • U werft patiënten en onderhoudt contact met patiënten die participeren aan de studies.
  • U werkt samen met onderzoekers en medisch specialisten uit Maastricht en andere academische centra in Nederland en het buitenland.
  • U doet vernieuwende studies naar de waarde van geavanceerde MRI en PET-MRI in patiënten met een plaque.
  • U analyseert en interpreteert de data (imaging data, klinische data, statistische analyse).
  • U schrijft wetenschappelijke artikelen en presenteert uw resultaten op internationale congressen.
  • U rondt uw onderzoek af met het schrijven van een proefschrift.

Functie-eisen: Over uzelf:

  • U bent arts of rondt uw studie binnen afzienbare tijd af.
  • U bent geïnteresseerd in het doen van wetenschappelijk onderzoek en u heeft interesse in beeldvormende technieken.
  • U heeft een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal in verband met patiëntencontacten.
  • U dient uw onderzoek af te sluiten met het schrijven van een proefschrift.

Afdeling: The Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM), School for Cardiovascular Diseases, is one of the top institutes for translational cardiovascular research in Europe. Cardiovascular scientists from around the world join us because we value open communication, close cooperation, high ambitions, good facilities, and a critical learning environment.

Geïnteresseerd?
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met prof. dr. ME Kooi, eline.kooi@mumc.nl; tel + 31 43 387 4910 of Jonas Salz, j.salz@maastrichtuniversity.nl .  


Vrijwilligers gezocht voor de studie:

Wat is de stand van de wervelkolom op verschillende leeftijden?

Achtergrond:
De stand van de wervelkolom verandert van de kinderleeftijd tot aan de volwassenleeftijd. Helaas is er weinig bekend over de precieze stand van de rug op verschillende leeftijden tijdens de groei. In een nieuw onderzoek bij de orthopedie willen we graag de stand van de rug bepalen bij kinderen voor de puberteit (7-11 jaar) en kinderen/volwassenen na de groeispurt van de puberteit (16-21 jaar).

Wat vragen wij:
Het onderzoek wordt gedaan middels echo van de rug bij personen zonder een rugafwijking. Zie de afbeelding hiernaast voor het echoapparaat. De echo zelf duurt 1-2 minuten en kan op elk moment van de week plaatsvinden bij de radiologie in het WKZ. Doordat het om echo gaat is het veilig en komt er geen straling bij vrij.

Als je wilt deelnemen of meer informatie wilt, neem dan contact op met het onderzoeksteam:
Rob Brink
Telefoonnummer: 0887558071
E-mailadres: r.c.brink@umcutrecht.nl

Alvast hartelijk dank voor jouw eventuele medewerking!
Met vriendelijke groet,
Namens het onderzoeksteam,
Dr. Rob C. Brink. Arts-onderzoeker orthopedie UMC Utrecht