Nijmeegse Opleiding tot Verslavingsarts (NOVA)

Nijmeegse Opleiding tot Verslavingsarts (NOVA)

Bedrijven

Website
https://www.radboudumc.nl/onderwijs/scholingen/opleiding-tot-verslavingsarts

Over Nijmeegse Opleiding tot Verslavingsarts (NOVA)

Over de opleiding

Hoe behandelbaar is verslaving? Wat zijn de gevolgen van verslaving bij chronische aandoeningen zoals astma en suikerziekte? Hoe ga je om met een afhankelijkheid van bijvoorbeeld cocaïne tijdens zwangerschap? En hoe zit het met onderhoudsbehandeling bij opiaatafhankelijkheid?

De opleiding tot verslavingsarts
Allemaal vraagstukken die tijdens de opleiding tot verslavingsarts aan bod komen. In deze competentiegerichte opleiding ontwikkel je een integrale blik op verslavingsproblematiek met aandacht voor somatiek en psychiatrie. Daarbij wordt uitgegaan van het biologisch-psychisch-sociaal model, om de kwaliteit van zorg voor patiënten met een verslavingsprobleem te verbeteren.

Als toekomstig verslavingsarts en regiebehandelaar verdiep je jezelf in de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van de verslavingsgeneeskunde. Je past kennis en vaardigheden toe in kenmerkende beroepssituaties. Ook specialiseer je jezelf in gespreksvaardigheden en leer je jouw werk kritisch-wetenschappelijk te beschouwen.

Hoe werkt de opleiding?
Je kunt de opleiding tot verslavingsarts volgen binnen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. Daarbij volg je één dag in de week onderwijs in Nijmegen begeleid door de verschillende docenten van de opleiding. De andere drie-vier dagen werk je in de praktijk met ondersteuning van een opleider, werkbegeleider en supervisor.

Na je studie
Wanneer je bent afgestudeerd als verslavingsarts kun aan de slag op poli’s, klinieken, Fact teams en heroïneposten binnen verslavingsinstellingen en instellingen voor verslavingspsychiatrie. Daarnaast ontstaat er een behoefte aan verslavingsartsen in ziekenhuizen en forensische klinieken.  

mede mogelijk gemaakt door:

Terug naar boven